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Mr. Dave Able
General Chairman
TEAMSTERS CANADA RAIL CONFERENCE
Engineers, CP Lines West
101-10820 24 Street SE
Calgary, AB  T2Z 4C9

Dear Mr. Able:

RE: TEAMSTERS CANADA RAIL CONFERENCE AND CANADIAN PACIFIC RAILWAY 
COMPANY (RECENT OHS CONSENT FORMS)

I am writing to confirm our firm’s advice during our conversation on Wednesday, March 
14, 2012 in respect of the above-referenced matter.

This  issue  arises  from  information  obtained  by  a  TCRC  Local  Representative  from 
Division 320. He was representing a member who was asked to attend an investigation 
regarding  a  non-negative  post-incident  substance  screening  test.  Prior  to  the 
investigation, the representative was told by the Investigating Office that if the member 
was not, in the course of his statement, going to provide information concerning the 
substance involved, the Company would ask him to sign a release to OHS to have the 
information released. 

The Local Representative was able to obtain a copy of the OHS authorization form and 
the Driver’s Check authorization form, both of which purport to release the “Drug Test 
Results, including the type of drug and name from the Drug test” in question. I have 
had a chance to review these forms. 

You have asked what advice you should provide to your Local Representatives in this 
matter.

It is our opinion that the Company’s actions appear to be in direct breach of the June 
16, 2010 Agreement regarding CP Rail’s Substance Testing Policy. This Agreement is 
attached for ease of reference.



March 15, 2012
Page 2 of 3
Paragraphs 12 and 13 of this Agreement state as follows:

12. The Company confirms that the quantitative results or drug substance type 
of any and all substance screening tests taken under the Revised Policy 
shall be provided exclusively to the Company’s Occupational Health Services 
(OHS) department. The Company further confirms that at no point will any 
Company  supervisors  be  provided  the  quantitative  results  or  drug 
substance type of a substance screening test conducted under the Revised 
Policy,  other  than  whether  the  test  is  “negative”  or  “non-negative”  in 
respect of the applicable cut-off concentrations under the Revised Policy 
either “negative” or “positive” with regard to a breath alcohol test. 

13. The Company confirms  that,  should an employee be asked to attend a 
formal statement (I.e. investigation) further to any issue arising under the 
Revised Policy, under no circumstances will the Investigating Officer inquire 
as to the specific  or  quantitative results  or  drug substance type of  any 
substance screening test conducted under the Revised Policy (other than 
“negative”, “positive” or “non-negative”). Further, the Investigating Officer 
shall not require any explanation by any employee as to the quantitative 
results  or drug substance type of  a substance screening test  conducted 
under the Revised Policy. However, in the event that such a question, or a 
question  of  equivalent  consequence  is  advanced  to  an  employee,  the 
employee  may  refuse  to  answer  without  any  consequence  or  adverse 
inference whatsoever.

The Company’s stated intention to now require/request  that employees disclose the 
details of the drug testing results to anyone other than OHS is in direct breach of the 
above-cited terms of the June 16, 2010 Agreement. 

Accordingly, we suggest that, in the event your Local Representatives and/or members 
are  asked  to  sign  either  the  OHS  authorization  form  and  the  Driver’s  Check 
authorization form, your Representative should present the Officer with a copy of the 
June 16, 2010 Agreement and explain that the TCRC refuses to permit any breach of 
the clear terms of this Agreement in the manner requested by the Investigating Officer.

By following the above-suggested course of action, the Company will have to file its 
own grievance and seek an Order from the Arbitrator prior to obtaining the information 
that it seeks.

Of course, it remains in any member’s discretion to volunteer details of the substances 
identified  in  a  substance screening test,  in  the course of  his/her  formal  statement. 
However, by no means should the Company be permitted to expressly inquire and/or 
require employees to share such details, in breach of its clear commitment in the June 
16, 2010 Agreement.
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I trust this is of assistance to you. If you have any further questions or concerns in this 
matter, please do not hesitate to contact me. 

Yours truly,
CaleyWray

Ken Stuebing
KS/lc
Enclosure

cc: D. Olson; D. Fulton; G. Edwards


