
 

 

 

 

 

 

 

 

December 11, 2024 
 
Ron Peters 
President - Division 322 
23 Rossmere Crt SE 
Medicine Hat AB  T1B 2M3 
 
To Be Posted for all members to see 
 
Dear Sir and Brother, 
 
This is in response to a letter sent by you, dated December 2, 2024, requesting an interpretation 
regarding a motion passed at the regular division meeting held on November 20, 2024.  The motion 
of concern is the following: 
 
“All division 322 officers holding their turn first out to conduct union business will when booking 
on utilize article 42.12 of the collective agreement and book 10 hours rest”. 
 
You are questioning the above motion as being out of order based on the following: 
 

1) The language of Article 42.12 states: “When these Union officers activate their turns again 
they will be permitted to book up to 10 hours rest (10 hours plus a 2-hour call)” 

2) The collective agreement allows for rest to be taken “UP TO” 10 hours.  The motion passed 
would be restricting that and makes it mandatory for the maximum amount of rest to be 
taken. 

3) You believe this makes it to be in contravention of the Collective Agreement. 
 
It is not the role, responsibility, nor ability of the National President to interpret collective 
agreements.  This is the sole responsibility of the applicable General Committee, more specifically, 
the General Chair of that committee. 
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TCRC Bylaws, General Committee Rules – Section 34 (a) states: 
“The right to make and interpret contracts, rules, rates of pay and working conditions for members 
of the Rail Conference shall be vested in the regularly constituted GCA of the Rail Conference”. 
 
TCRC Bylaws, General Committee Rules – Section 11 (e) states in part: 
“The general chairman shall be recognized as the GCA between meetings of that body; and his 
decision on all matters within the scope of authority of the GCA shall be made effective subject to 
appeal in accordance with the provisions of Sections 24 and/or 25 – TCRC GCA Rules, except for 
matters specifically stipulated in Sections 30 and 31 – TCRC GCA Rules”. 
 
The first question that must be considered is if this involves a collective agreement interpretation.  
As you have referred to the application of the collective agreement and how it applies to the 
motion in question, it does require a collective agreement interpretation.  This must be forwarded 
to the applicable General Chairs for interpretation and if allowed. 
 
The second question that must be considered is if the motion passed is allowed by the General 
Chair, is the motion valid under the bylaws.  You have stated that the motion was made and passed 
at the regular division meeting on November 20, 2024.  TCRC Bylaws, Division Rules – Section 16 
(e) identifies the requirement for changes to working conditions which states: 
 
“Local working conditions of a craft over which a division has jurisdiction may not be revised or 
changed unless authorized to do so by a majority of the votes cast by the members holding seniority 
and working in the craft at the time of the vote.  Such a proposal must be read at one (1) regular 
or special meeting and thereafter, all affected members must be notified of the proposal and the 
date on which the proposal will be considered”. 
 
In the application of the above, the motion would be ruled out of order based on it being moved 
and passed in the same regular monthly division meeting.  This motion would have to be posted 
for all members to see with the date on which the proposal will be considered.  
 
In Solidarity, 
 
 
 
 
Paul Boucher 
President 
Teamsters Canada Rail Conference 
 



 

  

  

VIA EMAIL  

December 2nd, 2024  

  

Mr. Paul Boucher President Teamsters Canada Rail Conference  

  

Dear Mr. Boucher,  

RE:  Booking rest after holding turn  

At the regular union meeting on November 20, 2024 (which I wasn’t in attendance of) a motion was made 

and passed and we are requesting an official interpretation if it is allowed under the bylaws.   

  

The motion was “all division 322 officers holding their turn first out to conduct union business will when 

booking on utilize article 42.12 of the collective agreement and book 10 hours rest.”  

  

Our request is based upon the language in Article 42.12, which states: "When these Union officers activate 

their turns again they will be permitted to book up to 10 hours rest (10 hours plus a 2-hour call)."  

  

The Collective Agreement allows for rest to be taken "UP TO" 10 hours. The Motion that passed would be 

restricting that and makes it mandatory for the maximum amount of rest to be taken. We believe this makes it 

to be in contravention of the Collect Agreement, and in our opinion out of order.   

  

In solidarity,  

                                  

Ron Peters                         Shaun Lennie 

President                          Secretary Treasurer  

  

       TEAMSTERS CANADA RAIL CONFERENCE   

  
  
  
  

  
  
  
  

Ron Peters   
President Division 322   
r.j.peters@hotmail.com   

403 878 1002   
  
Thomas Stehr       Liam Smith            Ryan Marshall   
Local   Chairman       Local Chairman          Local   Chairman   
Conductors       Trainmen &   Yardmen          Locomotive Engineers   
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